Städtips

Förbered din utomhusplats för sommaren med dessa rengöringstips

Varför är det viktigt att rengöra utomhusplatser inför sommaren?

Sommaren är här och det är dags att njuta av solskenet och värmen utomhus. Men innan du bjuder in familj och vänner till din utomhusplats är det viktigt att se till att den är ren och i gott skick. Att rengöra utomhusplatser inför sommaren är inte bara en estetisk fråga, det handlar också om att förlänga deras livslängd och hålla dem i bra skick under de kommande månaderna.

Steg för steg guide för att rengöra din utomhusplats

Innan du börjar rengöra din utomhusplats, se till att ta bort allt skräp, löv och grenar som kan ha samlats där. Använd en kratta eller en lövblås för att rensa bort löv och skräp från ytan. Detta kommer att underlätta rengöringsprocessen och förhindra att smuts och grus sprids över ytan när du rengör den.

Beroende på vilken typ av material din utomhusplats är gjord av kan du använda antingen en högtryckstvätt eller en vanlig trädgårdsslang för att tvätta ytan. Om du använder en högtryckstvätt, se till att följa tillverkarens instruktioner för att undvika skador på ytan. Om du använder en trädgårdsslang, använd en borste eller en städsvamp för att skrubba ytan och ta bort smuts och fläckar.

När du har tvättat ytan är det viktigt att inte glömma bort de svåråtkomliga områdena som kan samlar smuts och grus över tiden. Använd en skrubb borste eller en gammal tandborste för att komma åt dessa områden och se till att ta bort all smuts och grus.

Om din utomhusplats har fläckar som inte har försvunnit efter tvättning kan du behöva behandla dem separat. Det finns olika fläckborttagningsmedel på marknaden som du kan använda för att ta bort envisa fläckar. Se till att följa tillverkarens instruktioner och testa alltid produkten på en mindre synlig del av ytan innan du behandlar hela utomhusplatsen.

När ytan är ren och fläckfri kan du överväga att applicera ett skyddsmedel för att förlänga dess livslängd och skydda den mot framtida skador. Det finns olika typer av skyddsmedel på marknaden som är anpassade för olika material. Läs noggrant igenom instruktionerna och se till att välja rätt skyddsmedel för din utomhusplats.

Avslutande tankar

Att rengöra din utomhusplats inför sommaren är en viktig uppgift för att säkerställa dess skönhet och hållbarhet. Genom att följa dessa enkla steg kan du snabbt och effektivt rengöra din utomhusplats och få den redo för sommarens aktiviteter. Kom ihåg att regelbunden rengöring och underhåll kommer att hjälpa till att förlänga livslängden på din utomhusplats och hålla den i gott skick under lång tid framöver.

Vilka verktyg och material behövs?

 • Lövblås eller kratta
 • Högtryckstvätt eller trädgårdsslang
 • Borste eller städsvamp
 • Skrubb borste eller gammal tandborste
 • Fläckborttagningsmedel
 • Skyddsmedel anpassat för din utomhusplats

För att få bästa resultat, se till att ha alla nödvändiga verktyg och material innan du börjar rengöringsprocessen. Detta kommer att göra det enklare och mer effektivt att få din utomhusplats skinande ren och redo för sommaren.

Tips för underhåll av din utomhusplats

 1. Rensa regelbundet – Ta bort löv, skräp och eventuella spill från ytan för att förhindra att smuts och grus ansamlas.
 2. Tvätta vid behov – Om din utomhusplats börjar se smutsig ut, rengör den med vatten och mild tvållösning för att behålla dess skönhet.
 3. Undvik skarpa föremål – Undvik att använda skarpa föremål på ytan som kan skrapa eller skada materialet.
 4. Skydda mot sol och väder – Om möjligt, använd ett skyddsmedel som passar ditt utomhusplats material för att skydda det mot UV-strålar och väderpåverkan.

Genom att följa dessa underhållstips kan du njuta av en vacker och välskött utomhusplats under lång tid framöver.

Vad du kan förvänta dig när du anlitar en städfirma för hemstädning

En städfirma erbjuder olika städtjänster som kan anpassas efter dina speciella krav. För människor som inte har tid eller önskan att utföra rengöringsarbeten tillhandahåller städfirmor en viktig städtjänst när det gäller att hålla ett hus snyggt och vackert att bo i. Men vilken typ av rengöringstjänster kan förväntas av en städfirma? I den här guiden lär du dig svaret på den här frågan.

Städtjänster från en städfirma

Först och främst är det viktigaste att komma ihåg om städtjänster för bostäder att resultaten du får kommer till stor del att bero på dina förväntningar. Med detta i åtanke är det klokt att prata om dina preferenser med städföretaget, som vanligtvis fungerar som chef för din städare och kommer att göra allt arbete med att boka möten, organisera scheman och mycket mer. Så snart du har gjort dina specifikationer tydliga kommer städföretaget att sätta dig som kund i kontakt med lämplig städare som kommer att tillhandahålla den städservice du behöver.

När en lämplig städare har anlitats, vilka rengöringstjänster kan du förvänta dig att de utför?

I allmänhet kommer städpersonalen att börja med att städa dina rum och lägga saker på lämpliga platser. Det behöver inte sägas att detta kan kräva ytterligare information från klienten för att se till att misstag inte görs.

Efter denna första process kommer de att dammsuga dina rum, vilket förbättrar hygienen och tar bort damm, smuts och skräp som kan ligga runt din fastighet. Du kan också förvänta dig att en bostadstjänst inkluderar moppning av klinkergolv eller trägolv. Men de behöver inte nödvändigtvis flytta möbler för att rengöra om inte detta har avtalats tidigare.

Efter denna viktiga städservice kan du förvänta dig att städaren fortsätter med alla andra uppgifter som överenskommits. Vanligtvis kommer detta att involvera att damma, polera och mycket mer. Det är också värt att notera att många städare också kommer att rengöra badrum, duschar och toaletter. Men det här kanske inte är en del av städtjänsten.

Rengöring av köket – Ett tidskrävande område

Du kan också överväga att be din städare att rengöra köket, vilket exempelvis kan innebära rengöring av ugnen och rengöring runt spishällarna.

Normalt tömmer städaren också dina soptunnor och byter lakan så länge det är en specifik begäran. Om inte, kanske det inte är en del av arbetsbeskrivningen.

Om klienten föredrar att få vårstädning kan du förvänta dig att få en grundligare städning av huset. På samma sätt kan du förvänta dig att städtjänsten kostar lite mer. Men uppmärksamheten på detaljerna i städtjänsten innebär vanligtvis att du inte behöver boka dem regelbundet. Speciellt om du inte spenderar mycket tid i ditt hem på grund av arbetsåtaganden.

Generellt sett är det väldigt viktigt att förstå att även om städarna kan täcka ett brett utbud av saker, måste du gå igenom dina förväntningar med städaren innan jobbet börjar för att kunna undvika besvikelse. Hör med ditt lokala städföretag i Örnsköldsvik vad de kan erbjuda dig för städhjälp!

Hur man rengör mattor som ett proffs

Vet du hur man rengör mattor? Oavsett vad så är rengöring av mattor alltid en tråkig uppgift som vi ägnar mycket tid åt men trots att vi inte ens spiller en droppe på, så trots alla våra ansträngningar blir det ändå fläckar med tiden. Mattor skyddar inte bara golvet utan ger även en vardaglig inredning, men rengöring? Vi litar antingen på dammsugaren eller några städföretag i Örnsköldsvik som är rengöringsproffs. Om du gör det på rätt  och uppmärksamt sätt kan rengöring av mattor vara en praktisk sak att göra. Det allra första du bör tänka på är att varje fläck är annorlunda och att du inte kan rengöra var och en med samma teknik.

5 tips för att rengöra mattor

Det här är de tips du i allmänhet bör tänka på för rengöring av en matta som ett proffs.

1: Skrubba inte på fläcken:

Detta är det vanligaste misstaget och har till och med blivit vår reflex. Vi tenderar att gnugga på fläcken och det gör den värre än tidigare. Vad du bör göra är att torka ut den, blötlägg en rengöringshandduk eller svamp i en rengöringslösning och spraya på fläcken. Var försiktig med att blötlägga fläcken mot inåt eftersom det kan förvärra dina ansträngningar.

2: Väteperoxid för att rengöra mattor:

Detta finns inte speciellt ofta i hushållen, men du kan enkelt köpa från ett apotek. Dessa fungerar bäst för att ta bort blodfläckar. Doppa lite bomull i väteperoxidlösning och blodfläckarna ska försvinna som ren magi.

3: Raklödder till undsättning:

Har du någonsin hört talas om det? Ja, rakkräm kan hjälpa dig med rengöring också. Det kan ta bort alla typer av fläckar från mattan. Applicera riklig mängd av det direkt på fläcken och vänta en stund tills det sätter sig ordentligt. Blanda sedan lika stora mängder vinäger och vatten för att skapa en lösning och skrapa försiktigt bort rakkrämen med denna lösning. Du kommer att märka förändringen omedelbart.

4: Mattrengöring med läsk:

Så har du spillt lite öl eller sprit? Det finns ingen anledning att oroa sig för att läsk kan rengöra det inom någon minut. Blöt fläcken med lite läsk eller vinäger och vattenlösning. Om fläcken fortfarande kvarstår ska du rengöra med varmt vatten efter applicering av vinäger eller läsk.

5: Rengöra mattan med isbitar:

Klibbiga fläckar som tuggummi eller godis är svårast att bli av med, men en isbit kan hjälpa mot dem. Frys gummit eller godis med en isbit i ungefär en minut tills det blir fast och ta bort det med hjälp av en tång.

Fördelarna med ultraljudstvätt för persienner

Damm kan byggas upp snabbt och ibland räcker inte vanliga hushållsrengöringsartiklar till för att bli av med det. Om persiennerna för dina fönster hemma eller på kontoret inte har tvättats på länge kan du märka av en drastisk uppbyggnad av damm och pollen. Dessutom kan försök att rengöra ett stort antal persienner på ett företag vara arbetskrävande. På grund av detta skulle det behövas en apparat med mer styrka för att slutföra jobbet. I det här fallet skulle en ultraljudstvätt vara väl på sin plats för att eliminera damm som har byggt upp under lång tid göra arbete i stor skala mycket mer effektivt. Ultraljudstvättar för fönster är mycket bra på att avlägsna smuts och damm som har bildat tjocka lager, vilket möjliggör en av de djupaste tvättarna som är möjliga för fönster.

Hur fungerar ultraljudstvätt för persienner

En ultraljudstvätt använder högfrekventa ljudvågor för att avlägsna uppbyggnad av smuts, pollen och damm på beläggningarna. De innehåller en liten akustisk omvandlare som omvandlar el till ljudvågor. Efter att ha placerat draperierna i kammaren så skapar ljudvågorna en vibration som gör det möjligt för maskinen att bryta ner bitar av damm och smuts. Ljudvågorna fungerar genom att skapa hålrum eller bubblor i vattnet. Vattendropparna störs sedan på en mikroskopisk nivå, och de bryts därefter ifrån varandra, vilket orsakar ett litet hålrum mellan dropparna. När detta hålrum inträffar, studsar vattendropparna sedan tillbaka, vilket gör att bubblorna fylls på igen.

Små vattendroppar – Bra för fönsterbehandling

Denna rörelse av vattendroppar i mycket liten skala gör det möjligt att producera en djup tvätt, vilket gör den till ett av de bästa alternativen för fönsterbehandlingar. Vattendropparna tar bort damm och smuts som har sugits in i små sprickor.

Kemiska lösningar för rengöring av persienner

Många industristandardenheter använder även kemiska lösningar. Detta gör att kammaren kan få större effekt på draperierna eller persiennerna på grövre jobb. Dessa kamrar som bara använder vatten är ofta inte tillräckligt effektfulla för att göra jobbet, särskilt om persiennerna eller gardinerna kräver en djuprensning på grund av något som rost eller fett. Så i stället använder många enheter medel som kan ta bort tunga fläckar. Andra medel används för att minska ytspänningen i vattnet, vilket möjliggör att större vattenhåligheter skapas av ljudvågorna. Större vattenhåligheter skulle öka energiproduktionen som skapas av vattnets rörelse, vilket ger ett bättre resultat.

Låt en städfirma tvätta dina fönster och persienner korrekt

Det är viktigt att notera att det här inte steriliserar persiennerna eller draperierna. Snarare är det yttersta målet att ta bort damm, smuts, fett eller rost som kan ha byggts upp över tiden. För hem och företag som behöver service i stor skala, skulle det vara bättra att anlita en rekommenderad städfirma i Örnsköldsvik för fönsterbehandlingar som erbjuder ultraljudstvättning. Dessa verktyg har använts i många branscher under de senaste 50 åren. Och tekniken används i stor utsträckning som ett sätt att underhålla och rengöra elektroniska apparater. Detta gäller också för gardiner och persienner, vilket kan kräva mer än bara din vardagliga tvättning.

Julstäda smartare – Enkla sätt att städa ditt hem efter julafton

Att förbereda inför julen får oss att njuta av denna ljusa högtid och känna hur det glittrar och sprakar överallt. Men situationen kan kännas tvärtom så fort julafton gått mot sitt slut. För att kunna börja julstäda måste du först plocka undan så mycket du kan. För att göra detta mer effektivt kan du be barnen att städa undan deras julklappar och andra saker som använts under julaftonen och dagarna innan.

Att städa efter vilken fest som helst kan alltid få en att känna sig lite överväldigad. När du ska stöka undan julen är det många beslut du måste ta gällande dekorationen. Vad ska du behålla och återanvända nästa år, och vad har använts tillräckligt länge, eller inte går att återanvända, så att de bör kastas?

Från den minsta städsysslan som att städa undan använda glas till den stora diskhögen, kan allt tillsammans ge en migrän. Efter en sen kväll dagen innan har du helt enkelt inte tillräckligt med energi för att utföra all denna städning.

Oroa dig inte, för här kommer några av de enklaste tipsen vi har för att hjälpa dig att hantera julstädningen dagen efter att julen är över. Läs igenom dessa städtips för att få ditt hem att bli skinande rent och välstädat igen.

 • Julgranen

Börja städningen med julgranen. Plocka ner alla dekorationer och ställ in granen i ett förråd. Om du har en plastgran så packa in den i papper eller tyg för att skydda den mot damm och smuts under året. Detta är det första du bör göra då du ska städa efter att julen är slut.

 • Kasta bort eller städa bort juldekorationer

Tänk efter ordentligt då du packar undan eller kastar bort de dekorationer du använt denna jul. Du bör endast packa undan de som är gjorda av icke organiska material (exempelvis inga levande blommor) såsom band, klockor, rosetter, julgranspynt, girlanger och så vidare. Förvara dem i papperslådor och ställ dessa kartonger på ett säkert ställe i ditt förråd till nästa år.

 • Diska

Så fort julmiddagen är över så röj av bordet. Det tar bara fem minuter, och tro oss, du kommer känna dig mycket mer avslappnad med ett rent middagsbord. Allt som är kvar att göra sedan är att diska, och det kan du spara till nästa dag.

 • Vattenringar

För att få bort vattenringar efter glas från bord, stolar och andra möbler så kan du gnugga på lite tandkräm (inte gelsorten) på områden och sedan torka bort det med en ren trasa.

 • Soppåsar

Innan du börjar julfirandet se till att du har soppåsar förberett. Ställ ut små papperskorgar här och där i hemmet så att gästerna enkelt kan slänga sitt skräp.

 • Fläckar på heltäckningsmattan

Det är jul och många tycker att det firas med vin. Men, många gånger spills vin på mattor och en fläck uppstår. Fläckar på heltäckningsmattor kan vara oerhört knivigt när man ska försöka få bort dem. Om du använder salt på fläcken så kan det förhindra att fläcken sätter sig i fibrerna i mattan, och kan minimera skadan. En bra idé kan vara att ringa efter en städfirma i Örnsköldsvik för att rengöra mattan åt dig så att du kan ta den lugnt och njuta av ledigheten.

Flyttfirmor – Vad får du för dina pengar när du ska flytta?

Att flytta till ett nytt ställe går hand i hand med ett gäng stressfaktorer: packa, lasta på och lasta av samt i vissa fall också en hel del bilkörning. Men det finns en lösning på detta och det stavas flyttfirma. De gör precis det som namnet antyder och tillhandahåller tjänster som kan ta hand om alla detaljer av din flytt samt mycket mer.

Hjälpen av en flyttfirma har många gånger visat sig väldigt värdefull för familjer av alla dess storlekar. De kan erbjuda en stor variation av tjänster och kunskap som kan göra din flytt till en mindre stressig erfarenhet samt lätta mycket av den bördan som är del av att flytta från ett hem till ett annat. En flyttfirma kan hjälpa dig på många olika sätt och kan många gånger skräddarsy sina tjänster för att passa just dina behov. Oavsett om du behöver hjälp med att packa, att lasta på och av eller till och med till att köra flyttbilen, så kan de tillgodose dessa behov och minska arbetsbördan för dig.

Bör jag anlita en flyttfirma?

Man skulle kunna säga att dina pengar kan köpa dig en hel flytt, och att din flyttfirma kommer utföra det hårda arbetet åt dig och låta dig istället bara leda och överse själva arbetet. För många kunder så är det heltäckande alternativet med att låta flyttfirman göra allt, från att packa till att köra bilen, den bästa lösningen för en smidig flytt. Detta kan vara särskilt värdefullt för dem i en mer utsatt situation under en flytt såsom äldre eller den större familjen med många medlemmar att hålla koll på under flytten. Att slippa oroa dig över att packa, lasta och att köra en flyttbil kan lyfta en stor tyngd från dina axlar särskilt om du är en av dem som inte ens vet var du ska börja när det är dags att flytta.

Om du bestämt dig för att skaffa hjälp genom en flyttfirma så är internet en fantastisk plats att börja leta på. Det finns många olika flyttfirmor att välja mellan och du kommer verkligen inte ha svårt med att hitta en flyttfirma som du kan anlita för att hjälpa dig med alla detaljer rörande din flytt. Oavsett om du letar efter en lokal eller en landstäckande firma så se till att du väljer den flyttfirman som bäst kan tillgodose just dina behov. Om du känner att denna uppgift är för svår och att det känns överväldigande att försöka jämföra medan du surfar på internet, så kan en jämförelsesite vara att rekommendera. De kan många gånger jämföra inte bara pris utan också de tjänster som erbjuds och hjälpa dig att hitta den flyttfirman som bäst passar dina kriterier. En god efterforskning är hemligheten för en bra matchning.

Om man använder en sökmotor och skriver in flyttfirma så kommer du landa i en djungel av olika alternativ. Bästa vägen därifrån är att titta på varje flyttfirmas egen hemsida och läsa om dem samt deras omdömen. Detta ger dig en mer heltäckande information om vad du kan ha att förvänta dig av just den flyttfirman. Det är också en bra idé att besöka diverse utomstående omdömessidor för att kolla upp vad andra har sagt och tycker om just den flyttfirma du tittar på. Självklart letar du efter positiva omdömen för på det sättet så kan du lättare garantera att du får vad du söker efter då du anlitar en flyttfirma för att hjälpa dig med din flytt.

Gör en intresseanmälan om du behöver städhjälp, flyttstädning i Örnsköldsvik enkelt genom att fylla i formuläret.