Hur man rengör mattor som ett proffs

guide till att rengöra mattor

Vet du hur man rengör mattor? Oavsett vad så är rengöring av mattor alltid en tråkig uppgift som vi ägnar mycket tid åt men trots att vi inte ens spiller en droppe på, så trots alla våra ansträngningar blir det ändå fläckar med tiden. Mattor skyddar inte bara golvet utan ger även en vardaglig inredning, men rengöring? Vi litar antingen på dammsugaren eller några städföretag i Örnsköldsvik som är rengöringsproffs. Om du gör det på rätt  och uppmärksamt sätt kan rengöring av mattor vara en praktisk sak att göra. Det allra första du bör tänka på är att varje fläck är annorlunda och att du inte kan rengöra var och en med samma teknik.

5 tips för att rengöra mattor

Det här är de tips du i allmänhet bör tänka på för rengöring av en matta som ett proffs.

1: Skrubba inte på fläcken:

Detta är det vanligaste misstaget och har till och med blivit vår reflex. Vi tenderar att gnugga på fläcken och det gör den värre än tidigare. Vad du bör göra är att torka ut den, blötlägg en rengöringshandduk eller svamp i en rengöringslösning och spraya på fläcken. Var försiktig med att blötlägga fläcken mot inåt eftersom det kan förvärra dina ansträngningar.

2: Väteperoxid för att rengöra mattor:

Detta finns inte speciellt ofta i hushållen, men du kan enkelt köpa från ett apotek. Dessa fungerar bäst för att ta bort blodfläckar. Doppa lite bomull i väteperoxidlösning och blodfläckarna ska försvinna som ren magi.

3: Raklödder till undsättning:

Har du någonsin hört talas om det? Ja, rakkräm kan hjälpa dig med rengöring också. Det kan ta bort alla typer av fläckar från mattan. Applicera riklig mängd av det direkt på fläcken och vänta en stund tills det sätter sig ordentligt. Blanda sedan lika stora mängder vinäger och vatten för att skapa en lösning och skrapa försiktigt bort rakkrämen med denna lösning. Du kommer att märka förändringen omedelbart.

4: Mattrengöring med läsk:

Så har du spillt lite öl eller sprit? Det finns ingen anledning att oroa sig för att läsk kan rengöra det inom någon minut. Blöt fläcken med lite läsk eller vinäger och vattenlösning. Om fläcken fortfarande kvarstår ska du rengöra med varmt vatten efter applicering av vinäger eller läsk.

5: Rengöra mattan med isbitar:

Klibbiga fläckar som tuggummi eller godis är svårast att bli av med, men en isbit kan hjälpa mot dem. Frys gummit eller godis med en isbit i ungefär en minut tills det blir fast och ta bort det med hjälp av en tång.