Julstäda smartare – Enkla sätt att städa ditt hem efter julafton

julstäda smartare med dessa städtips

Att förbereda inför julen får oss att njuta av denna ljusa högtid och känna hur det glittrar och sprakar överallt. Men situationen kan kännas tvärtom så fort julafton gått mot sitt slut. För att kunna börja julstäda måste du först plocka undan så mycket du kan. För att göra detta mer effektivt kan du be barnen att städa undan deras julklappar och andra saker som använts under julaftonen och dagarna innan.

Att städa efter vilken fest som helst kan alltid få en att känna sig lite överväldigad. När du ska stöka undan julen är det många beslut du måste ta gällande dekorationen. Vad ska du behålla och återanvända nästa år, och vad har använts tillräckligt länge, eller inte går att återanvända, så att de bör kastas?

Från den minsta städsysslan som att städa undan använda glas till den stora diskhögen, kan allt tillsammans ge en migrän. Efter en sen kväll dagen innan har du helt enkelt inte tillräckligt med energi för att utföra all denna städning.

Oroa dig inte, för här kommer några av de enklaste tipsen vi har för att hjälpa dig att hantera julstädningen dagen efter att julen är över. Läs igenom dessa städtips för att få ditt hem att bli skinande rent och välstädat igen.

  • Julgranen

Börja städningen med julgranen. Plocka ner alla dekorationer och ställ in granen i ett förråd. Om du har en plastgran så packa in den i papper eller tyg för att skydda den mot damm och smuts under året. Detta är det första du bör göra då du ska städa efter att julen är slut.

  • Kasta bort eller städa bort juldekorationer

Tänk efter ordentligt då du packar undan eller kastar bort de dekorationer du använt denna jul. Du bör endast packa undan de som är gjorda av icke organiska material (exempelvis inga levande blommor) såsom band, klockor, rosetter, julgranspynt, girlanger och så vidare. Förvara dem i papperslådor och ställ dessa kartonger på ett säkert ställe i ditt förråd till nästa år.

  • Diska

Så fort julmiddagen är över så röj av bordet. Det tar bara fem minuter, och tro oss, du kommer känna dig mycket mer avslappnad med ett rent middagsbord. Allt som är kvar att göra sedan är att diska, och det kan du spara till nästa dag.

  • Vattenringar

För att få bort vattenringar efter glas från bord, stolar och andra möbler så kan du gnugga på lite tandkräm (inte gelsorten) på områden och sedan torka bort det med en ren trasa.

  • Soppåsar

Innan du börjar julfirandet se till att du har soppåsar förberett. Ställ ut små papperskorgar här och där i hemmet så att gästerna enkelt kan slänga sitt skräp.

  • Fläckar på heltäckningsmattan

Det är jul och många tycker att det firas med vin. Men, många gånger spills vin på mattor och en fläck uppstår. Fläckar på heltäckningsmattor kan vara oerhört knivigt när man ska försöka få bort dem. Om du använder salt på fläcken så kan det förhindra att fläcken sätter sig i fibrerna i mattan, och kan minimera skadan. En bra idé kan vara att ringa efter en städfirma i Örnsköldsvik för att rengöra mattan åt dig så att du kan ta den lugnt och njuta av ledigheten.